04 maj 2020

Förbättringar i systemet för korttidspermittering

Den socialdemokratiskt ledda regeringen presenterade idag förbättringar i systemet för korttidspermittering. Förslaget innebär bland annat att arbetsgivare nu kan minska arbetstiden för anställda med upp till 80 procent, och att staten bär den absolut största delen av kostnaden.

Systemet för korttidspermittering föreslås förstärkas tillfälligt. Förslaget innebär att arbetsgivare nu kan minska arbetstiden för anställda med upp till 80 procent, och att staten bär den absolut största delen av kostnaden. Förstärkningen av systemet ska gälla under tre månader från den 1 maj 2020.

Lönekostnaden för en anställd minskar med över 70 procent samtidigt som arbetstagaren får behålla nästan 90 procent av sin ursprungliga lön. Kombinerat med de nedsatta arbetsgivaravgifterna kan upp till 86 procent av den totala lönekostnaden lyftas från arbetsgivaren under maj och juni månad.

Kraftigt utökade kontrollinsatser

Med en högre ersättningsgrad krävs också större kontroll. Regeringen kommer tillföra resurser motsvarande 130 medarbetare till Skatteverket för att kontrollera företag som fått stöd för korttidspermittering. Detta kommer bland annat ske genom fler oanmälda kontroller av personalliggare.

Läs mer på regeringen.selänk till annan webbplats

Uppdaterades senaste: 04 maj 2020