Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Höjda statsbidrag till kommuner och regioner

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har presenterat ytterligare åtgärder för att mildra de ekonomiska effekterna av virusutbrottet. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Det krispaket som regeringen nu presenterat har fokus på kommuner och regioner och innebär bland annat en kraftig höjning av de generella statsbidragen såväl under 2020 som permanent från 2021.

Ökade generella statsbidrag i år och kommande år

Kommuner och regioner föreslås få ett tillskott på 20 miljarder kronor i generella statsbidrag i år, jämfört med de 5 miljarder kronor som regeringen har aviserat tidigare. Det nya tillskottet på ytterligare 15 miljarder kronor för 2020 görs för att stärka kommunsektorns förmåga att upprätthålla samhällsviktiga funktioner som vård, skola och omsorg samt kollektivtrafik.

Av den sammanlagda ökningen på 20 miljarder kronor är 12,5 miljarder permanenta anslagsökningar, det vill säga pengar som kommer kommuner och regioner till del även kommande år.

Utökade medel för att kompensera kommuner och regioner för extraordinära kostnader

Kommuner och regioner kommer kompenseras för merkostnader kopplade till utbrottet av covid-19. Regeringen räknar nu med att kostnaderna kommer bli högre än tidigare beräknat. Därför föreslås ytterligare 2 miljarder kronor gå till detta ändamål, det vill säga totalt 3 miljarder kronor. Det är framförallt ett stort behov av skyddsutrustning och intensivvårdsplatser som väntas medföra högre kostnader för sjukvården och omsorgen.

Mer flexibla regler för den så kallade kömiljarden

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har efterfrågat flexiblare regler för den så kallade kömiljarden. Den s-ledda regeringen kommer därför föreslå att stora delar av prestationskraven tas bort tillfälligt under 2020. Det innebär att omkring 2 miljarder kronor som tidigare endast skulle betalas ut till de regioner som har uppfyllt dessa krav kommer betalas ut till samtliga regioner baserat på befolkningsmängd. Regeringen inleder nu en dialog med SKR om detta.

Övriga åtgärder i vårändringsbudgeten

  • Utbrottet av det nya coronaviruset har medfört ett kraftigt ökat antal samtal till krisinformationsnumret 113 13, som drivs av SOS Alarm. Regeringen föreslår därför att verksamhetens anslag ökas med 15 miljoner kronor under 2020 för att finansiera ökade kostnader för bemanning som den ökade belastningen medför.
  • Regeringen ser också över flera olika möjligheter att minska den administrativa bördan för kommunsektorn och underlätta hanteringen av det nya coronaviruset genom att till exempel förändra krav på uppföljning och återrapportering för riktade statsbidrag och överenskommelser.

Samlad information om den socialdemokratiskt ledda regeringens arbete med anledning av det nya coronaviruset hittar du här Länk till annan webbplats..

Uppdaterades senast: