Gå till innehåll

NYHET

Inställda operationer ska inte leda till förlorad sjukpenning

Regeringen har nu tagit viktiga beslut så att inställda operationer till följd av coronapandemin inte ska leda till att människor förlorar sin sjukpenning.

Pandemins effekter på intensiv- och akutsjukvården är uppenbara för oss alla. Mycket av den vanliga vården har också behövt prioriteras bort till förmån för dem som blivit svårt sjuka i covid-19. Operationsköerna växer och rehabiliteringsåtgärder blir inställda.

- Det är helt orimligt att människor förlorar sin sjukpenning för att en operation eller rehabilitering blir uppskjuten eller inställd på grund av corona. Enskilda medborgare ska inte ta den kostnaden, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Beslutet som regeringen nu har tagit innebär att sjukskrivna som fått sin operation inställd på grund av pandemin inte ska kunna förlora sin sjukpenning vid dag 180. Beslutet ska även skydda mot utförsäkring efter dag 365.

Den pågående pandemin förstärker behovet av en trygg sjukförsäkring med goda förutsättningar för rehabilitering. För oss är det mycket viktigt att försäkringen fungerar väl både under och efter pandemin.

Uppdaterades senast: