Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

S kräver att SD-regeringen stoppar läckaget av skattepengar från friskolor snarast

Regeringen erkänner nu att friskolor överkompenseras med skolpengen, men begraver åtgärderna i utredningar som inte behövs för att stoppa det. Riksdagen röstade om ett förslag för lite mer än ett år sedan för att stoppa överkompensationen, men som högerpartierna röstade ner. Om högerpartierna inte hade röstat ner Socialdemokraternas förslag då hade läckaget varit stoppat idag. Nu tvingas kommuner i stället säga upp lärare samtidigt som de måste överkompensera friskolor för kostnader de inte ens har. Mikael Damberg (S) och Åsa Westlund (S) krävde på en pressträff fredagen den 10 november att SD-regeringen agerar för att stoppa läckaget av skattepengar till friskolor snarast.

placeholder

Samtidigt som den värsta ekonomiska krisen sedan 90-talet slår extremt hårt mot välfärden och kommunerna står inför svåra nedskärningsbeslut med uppsägningar av lärare som följd, tvingas kommunerna till att låta skattemedel läcka ut i vinstuttag till friskolorna. Socialdemokraterna vet att SD-regeringen sitter på färdigberedda förslag och kan sätta stopp för läckaget inom en överskådlig framtid – om de vill. Därför kräver Socialdemokraterna att regeringen omedelbart vidtar åtgärder mot överkompenseringen och låter kommunerna göra avdrag för sina merkostnader i beräkningen av skolpeng. Det skulle stoppa läckaget av 2 miljarder om året från kommuner till friskolor.

– För oss framstår det som djupt omoraliskt att medvetet låta friskolorna överkompenseras och kommunala skolor dräneras i så många år till. Skattepengar ska hanteras med betydligt större ansvar och respekt än så, sa Åsa Westlund angående att SD-regeringen valt att ignorera de färdigberedda förslagen för att istället låta förslagen försenas i så många år.

Högerpartierna röstade nej till att stoppa vinstjakten i skolan förra året

Så sent som juni 2022 röstade högerpartierna ner Socialdemokraternas förslag om att stoppa överkompensationen i skolpengen. Nu har de till slut erkänt1 att skolpengen överkompenserar friskolor och dränerar kommunernas ekonomi, men trots det tillsätter man bara utredningar i stället för att göra något åt det omedelbara problemet. Det finns redan färdiga utredningar och förslag att lägga fram.

Åsa Westlund, utbildningspolitisk talesperson och Mikael Damberg, finanspolitisk talesperson förklarade under pressträffen på fredagen att genom att göra en ny utredning istället för att använda de färdigberedda förslagen så kan en förändring av skolpengen troligtvis inte träda i kraft först tidigast 2028/2030.

– Regeringens besked innebär i praktiken att miljarder kommer att fortsätta rulla till vinster och utdelning istället för till barnens utbildning., sa Mikael Damberg på pressträffen.

SD-regeringens senfärdighet gör att svensk skola skattepengar för en kostnad på över 10 miljarder kommer fortsätta läcka de närmaste åren innan de får ett alternativt förslag på plats.

Se pressträffen här:

Uppdaterades senast: