Gå till innehåll

Vi vill höja pensionerna för drygt en miljon pensionärer från och med augusti.

Proffstyckare och högerekonomer vill stoppa förslaget och de högerkonservativa har lämnat ett motförslag som innebär en lägre pensionshöjning till färre pensionärer och som dessutom kommer för sent. Hjälp oss att rädda pensionshöjningen!

De högerkonservativa partierna motförslag omfattar färre pensionärer,

ger mindre till de fattigaste pensionärerna, kan göra att många kvinnor går miste om de största tillskotten och är för lite och för sent.

En miljon pensionärer kan få mer pengar i plånboken

I juni avgörs det i riksdagen om de pensionärer med lägst pensioner ska få upp till 1 000 kronor mer i plånboken per månad eller inte. Vårt budskap är tydligt. Sveriges pensionärer förtjänar respekt. Vi måste höja pensionerna nu.

Många pensionärer har idag låga pensioner trots långa arbetsliv. Närmare 300 000 pensionärer lever exempelvis med låg ekonomisk standard. Den mest utsatta gruppen är ensamstående kvinnor över 80 år.

Vi har lagt ett förslag om att höja pensionerna för cirka en miljon pensionärer. Höjningen ger en miljon pensionärer i genomsnitt drygt 750 kronor skattefritt mer i månaden. Av dessa får en halv miljon pensionärer 1 000 kronor mer i plånboken varje månad.

80 procent av de som berörs av förslaget är kvinnor, många av dem med bakgrund i vård och omsorg.

Höj din röst för högre pensioner! Tillsammans kan vi rädda garantitillägget och se till att pensionärer som har det tuffast får höjd pension redan i augusti. Det handlar om respekt. Är du med oss?

Fakta om garantitillägget

  • Vi har lagt ett förslag om att höja pensionerna för cirka en miljon pensionärer. Höjningen ger en miljon pensionärer i genomsnitt drygt 750 kronor skattefritt mer i månaden. Av dessa får en halv miljon pensionärer 1 000 kronor mer i plånboken varje månad.
  • 80% av dem som får 1 000 kronor mer i plånboken med Socialdemokraternas förslag om att rädda garantitillägget är kvinnor.
  • Garantitillägget minskar pensionsgapet mellan män och kvinnor med upp emot 1,5 procentenheter (5%), från 28,6% till 27,2%.
  • Den genomsnittliga disponibla inkomsten för alla pensionärskvinnor kommer att öka med 500 kronor per månad. 64% av alla pensionärskvinnor får mer pengar i plånboken.
  • Andelen pensionärer med låg ekonomisk standard väntas sjunka med 25%.

Hjälp oss att rädda pensionshöjningen!

Hjälp oss höja pensionen!

Du behövs i kampen för att rädda pensionshöjningen. Bli medlem och engagera dig i Socialdemokraterna redan idag!