Gå till innehåll

Våra värderingar

Vi tror på alla människors lika värde och rätt

Därför står vi upp mot ojämlikhet, rasism, sexism och homofobi.

Vi vill skapa ett jämlikt samhälle där alla – inte bara några – kan känna frihet, trygghet och framtidstro. I vårt Sverige hålls ingen tillbaka, och ingen lämnas heller efter.

Alla ska bidra efter sin förmåga, och alla får ta del av en generell och skattefinansierad välfärd efter behov. Vi blir alla starkare när vi håller ihop, och löser problem och utmaningar tillsammans.

Det är detta vi kallar den svenska modellen, och den vill vi socialdemokrater utveckla.

Vi tycker att alla som kan jobba ska jobba

Skapandet av fler jobb och aktiva insatser mot arbetslösheten går före allt annat. Det är det enskilt viktigaste för att öka jämlikheten.

Välfärden ska gå att lita på, och den ska hålla hög kvalitet. Välfärden ska finnas där när vi behöver den. När människor är trygga växer också friheten.

Sammanhållningen måste öka, men det görs inte genom skattesänkningar, nedskärningar och sänkta löner – eller för den delen genom att peka ut syndabockar och ställa grupper mot varandra.

I stället ska vi minska klyftorna, bryta segregationen och bekämpa brottsligheten. Så kan vi få ett Sverige som håller ihop.

Vi behöver ett gemensamt samhällsbygge, där var och en är med och bidrar och känner ansvar för vårt lands utveckling och framtid. Det är vi tillsammans som skapar det Sverige vi vill leva i!

Uppdaterades senast: