Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Socialdemokraternas kandidater i Europavalet 2024

Socialdemokraternas partistyrelse har beslutat om kandidater till Europavalet den 9 juni 2024, förstanamn är Heléne Fritzon och andranamn är Johan Danielsson. Det meddelades av partisekreterare Tobias Baudin på en pressträff på Socialdemokraternas partihögkvarter med de två toppkandidaterna fredag den 17 november 2023.

placeholder

Sverige befinner sig i en mörk tid. Svenska familjer är hårt pressade av kostnadskrisen. Barn skjuter barn och gängvåldet påverkar allt fler svenskar i sin vardag, samtidigt som vi lever under terrorhot. Svenska folket är rekordpessimistiska i sin syn på framtiden och de allra flesta upplever att Sverige är på väg i fel riktning. Även omvärlden är präglad av kriser och konflikter. Ryska stridsvagnar rullar återigen över fälten i Ukraina. Kriget rasar i Mellanöstern. Pro-ryska, högerextrema och islamistiska krafter försöker splittra och försvaga våra samhällen. USA går mot ett presidentval under omständigheter av stor osäkerhet och oklara konsekvenser.

– Nu förbereder vi en stark valrörelse – i ett val som inte kommer att likna något annat Europaval. Det kommer att bli tufft. Men Europa står vid ett vägskäl i historien. Och vi är fast beslutna om att ta den fighten. Svenska folket behöver ett parti som står upp för deras intressen, säger Tobias Baudin, partisekreterare Socialdemokraterna.

Heléne Fritzon, Socialdemokraternas förstanamn i Europavalet, är en av Sveriges och Europas mest erfarna och tuffa politiker, som tar kampen för svenska folkets intressen varje dag. Sedan 2019 har hon lett de svenska Socialdemokraterna i Bryssel, och varit vice president i Socialdemokraternas stora partigrupp. Hon har tidigare varit Sveriges migrationsminister och arbetade hårt för en stram och hållbar invandring till Sverige och Europa. Fritzon har även varit kommunalråd i många år i Kristianstad.

Fritzon ser att ett splittrat Europa aldrig kan möta Putins aggression mot den europeiska sammanhållningen, lyfta vanligt folk ur kostnadskrisen eller knäcka gängkriminaliteten. Hon vill se fler gemensamma lösningar med mer sammanhållning och att det behövs fler socialdemokrater som står upp för Sverige och svenska folkets intressen i EU.

– Det här är för mig en stor och allvarlig stund. Stor, för att jag är djupt hedrad och stolt över att få förtroendet av mitt parti att få fortsätta ta fighten för Sverige och för svenska folket. Allvarlig, för att jag inte kan dra mig till minnes en mer osäker och orolig tid, säger Heléne Fritzon, Socialdemokraternas förstanamn i Europavalet.

Johan Danielsson, Socialdemokraternas andranamn i Europavalet, har vigt sitt liv åt att kämpa för svenska löntagares intressen, åt att sätta stopp för arbetslivskriminaliteten och utnyttjandet av människor på svensk och europeisk arbetsmarknad.

– Jag är stolt över att vara en av socialdemokratins kandidater till Europaparlamentet. Jag är ännu stoltare över att få förtroendet att slåss för svenska löntagares intressen i Europa. Nu står en enad arbetarrörelse redo, säger Johan Danielsson, Socialdemokraternas andranamn i Europavalet.

Listan i sin helhet:

Nr

Namn

Ålder

Partidistrikt

Kommun

1

Heléne Fritzon

63

Skåne

Kristianstad

2

Johan Danielsson

41

Stockholm PD

Stockholm

3

Evin Incir

39

Uppsala län

Uppsala

4

Adnan Dibrani

38

Halland

Varberg

5

Sofie Eriksson

31

Dalarna

Ludvika

6

Ilan De Basso

54

Jönköpings län

Jönköping

7

Lisa Johansson Nåbo

29

Östergötland/SSU

Linköping

8

Isak Utsi

32

Norrbotten

Arjeplog

9

Tajma Sisic

29

Kronoberg

Växjö

10

Sarkis Khatchadourian

26

Stockholms län

Södertälje

11

Josefin Krantz

34

Örebro

Kumla

12

Per-Ola Nilsson

40

Skåne

Ystad

13

Emma Fastesson Lindgren

27

Stockholm PD/S-studenter

Stockholm

14

Kristofer Bergman

43

Göteborg

Göteborg

15

Nasra Ali

35

Sörmland

Strängnäs

16

Johan Ask

45

Skaraborg

Skövde

17

Diana Ghafour

26

Stockholm PD

Stockholm

18

Filip Reinhag

39

Gotland

Gotland

19

Sara Nylund

46

Västernorrland

Härnösand

20

Kenneth Johannesson

54

Värmland

Arvika

21

Sandra Bizzozero

45

Blekinge

Karlskrona

22

Jörgen Edsvik

48

Gävleborg

Gävle

23

Carin Lidman

57

Västmanland

Västerås

24

Anton César

43

Göteborgsområdet

Alingsås

25

Louise Åsenfors

51

Fyrbodal

Uddevalla

26

Arwin Sohrabi

29

Skåne

Malmö

27

Lina Jörnkrans

45

Blekinge

Sölvesborg

28

Henrik Nilsson Bokor

48

Kalmar län

Torsås

29

Jenny Sellsve

32

Jämtland

Östersund

30

Peter Rosholm

66

Sjuhärad

Bollebygd

31

Carola Persson

44

Skåne

Höganäs

32

Jesper Lindholm

33

Stockholm PD

Stockholm

33

Mariya Voyvodova

45

Göteborg

Göteborg

34

Samuel Ablahad

18

Sörmland

Eskilstuna

35

Elin Sylvén

34

Norrbotten

Gällivare

Se pressträffen här:

Uppdaterades senast: